XXX FRoSTA je k dispozici také na vašem pracovišti.

Objevte rozmanitost těstovin!

azielinska 25.07.2022
0 Komentáře

Rychlá a snadná příprava a chutnají téměř každému. Přemýšleli jste někdy, proč existuje tolik druhů těstovin? Odkud vůbec jsou? Vysvětlíme!

Itálie – vlast těstovin. Jste si jistí?

Toto je možná jedna z nejrozšířenějších mylných informací o těstovinách. Těstoviny jsou podle současných informací vlastně čínským vynálezem. Jeho původ lze nalézt na Dálném východě, před více než 2000 lety. Až ve 13. století snědl italský cestovatel Marco Polo první porci těstovin během své cesty do Asie. A pak těstoviny přivezl do vlasti. Tam během staletí vznikaly nejrozmanitější druhy italských těstovin, jaké známe dnes.

Různorodost těstovin

Klasické těstoviny se obvykle skládají z krupice z tvrdé pšenice, kuchyňské soli a vody. Ale bez ohledu na recept, těstoviny přicházejí v nekonečných podobách – dlouhé, krátké, široké, ploché, hrubé, hladké, plněné nebo neplněné. Říká se, že po celém světě existuje až několik stovek tvarů.

Důvodem této různorodosti nejsou samotné těstoviny, ale jejich příprava s omáčkou. Italové přísahají, že pro každou omáčku existuje dokonalý druh těstovin. Zpravidla se větší velikosti těstovin nejlépe hodí ke smetanovým a sytějším omáčkám, menší těstoviny k lehčím pokrmům.

Jak si tedy vybrat správný druh omáčky na těstoviny? Přišli jsme vás zachránit!

Penne: oblíbené trubkovité nudle, které díky svým prohlubním snadno absorbují hutné omáčky, jako jsou ty s masem nebo zeleninou. Jsou pojmenovány podle svého tvaru, protože italské slovo „penne“ znamená „pero“. Americká varianta (tzv. Mac and cheese) se smetanovo-sýrovou omáčkou se těší celosvětové slávě.

Tagliatelle: dlouhé a ploché stuhy, které jsou jedním z oblíbených druhů těstovin Italů. Díky drsnému povrchu se hodí k masovým omáčkám a ragú. K tagliatelle se proto v Itálii nejlépe hodí klasická boloňská omáčka.

Pappardelle: ploché nudle s páskou o šířce alespoň 1 cm se tradičně podávají jako hnízdo. Skvěle se k němu hodí především intenzivní přílohy – maso, zvěřina, houby.

Tortellini: malé kulaté knedlíčky jsou k dispozici s různými náplněmi, jako je maso, zelenina nebo sýr. Tento název se doslova překládá jako „malý dort“. Tortellini jsou vynikající v jednoduchém kuřecím vývaru, ve smetanové omáčce nebo jako součást vegetariánského jídla.

Cannelloni: jedná se o velké, tlusté trubkovité těstoviny; jsou často plněné masem nebo zeleninou a jsou ideální k zapékání.

Farfalle: krátké, široké těstoviny; svým tvarem a zubatým okrajem připomínají motýla nebo luk. Oblíbené jsou zejména u dětí; perfektně se hodí k jemné rajčatové nebo boloňské omáčce.

Fusilli: tyto těstoviny ve tvaru spirály jsou šampiónem chlazených pokrmů – ideální pro těstovinové saláty, protože omáčky na bázi oleje obzvláště dobře přilnou ke spirále.

Špagety: vzhledem ke své povaze se tyto dlouhé, tenké a kulaté těstoviny hodí do světlých omáček nebo omáček na olejové bázi, jako je pesto.

Druhy těstovin ve firmě FRoSTA: které jsou vaše oblíbené?

V naší nabídce nechybí různé druhy těstovin.

Například náš oblíbený asijský wok obsahuje tenké stuhové nudle s přidáním vajíčka. Hodí se ke kuřecímu masu a zelenině a lehké omáčce na bázi sójové omáčky.

Zcela jinou variací těstovin jsou nudle, které můžete vyzkoušet v klasických příchutích – Nočky s kuřecím masem a Nočky se zeleninou a houbami ve smetanové omáčce. Oba pokrmy jsou inspirovány středoevropskou kuchyní.

Další možností, s překvapivými těstovinami, je výrobek Těstoviny a losos – jedinečná kombinace jemných špenátových tagliatelle s lososem, v lahodné koprové omáčce.

Důležité je, že FRoSTA se může pochlubit vlastní výrobou těstovin! Všechny druhy těstovin si vyrábíme sami na vlastním originálním italském stroji. Víme tedy přesně, že nejlepší je jednoduché, klasické složení – tedy pouze mouka z tvrdé pšenice a voda a ve vaječných nudlích – i vejce – samozřejmě od slepic z volného výběhu! Také věříme, že čerstvé těstoviny jsou nejlepší a používáme pouze ty. A jelikož nepoužíváme sušené těstoviny, ušetříme i spoustu energie, protože odpadá zdlouhavé sušení. Naše těstoviny jsou hluboce zmrazené, ihned po přípravě a nakrájení těsta. To znamená, že vaše těstoviny mají opravdu jedinečnou chuť.

Komentáře

Odeslat komentář


Vyplňte prosím všechna pole označená (*). Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pokud zadáte své jméno, zobrazí se veřejně vedle vašeho hodnocení.

Vzal jsem na vědomí zásady ochrany osobních údajů. Souhlasím, že moje údaje budou uloženy za účelem kontaktování a pro případné dotazy.

Na každém balení FRoSTA najdete 8místný výrobní kód (počínající písmenem L). Když tento kód zadáte do nástroje pro sledování ingrediencí, zjistíte původ ingrediencí použitých přesně v tom produktu FRoSTA, který držíte v ruce. i Kód je osmimístná posloupnost číslic a písmen. Začíná písmenem „L“ a je umístěn na zadní nebo boční chlopni obalu - přímo pod datem minimální trvanlivosti. x

Použijte vzorový produkt:

Vše o našich ingrediencích